Ekliden-Skarnhålan

Syfte: Att bevara ett gammalt skogsbestånd i Risveden som innehåller flera värdefulla kvalitéer och ett flertal, tidigare ej kända lokaler för rödlistade arter av kryptogamer och fågelarter. Området bedöms vara av särskilt intresse för naturvård och friluftsliv.

 

Areal: Den skyddade arealen uppgår till 206 ha.

 

Läge: 5 km öster om Skepplanda tätort. Tillgängligt både från vägen Skepplanda-Kvarnabo och från Skogstorp.

 

Sevärdheter: Den orörda gamla skogen med ek i branterna, krypgranen, kärret, Skarnhålan, Gravlången och Lilla Igletjärn.

 

Naturförhållanden: Skogarna utgörs av främst äldre barrskogar och ekskog. Utefter sluttningarna åt söder dominerar en äldre ekskog av hedtyp. Vid höjden Ekliden, som hyser det största beståndet, förefaller det finnas flest intressanta arter.

 

Gatkärrsbergen i väster och ett stråk åt öster domineras av en äldre tallskog på mager mark med stort inslag av myrmark, fukthed och hällmark. Inne i reservatet är denna skog delvis grövre, mer uppblandad med löv, innehåller fler lågor och torrakor. Många tallar är i åldrarna 140-160 år. Flera av de magra tallbiotoperna utgör fina tjädermarker och binder samman andra områden med intressanta bestånd.

 

Österut finns en större andel gran i den äldre skogen. Norr om Gravlången har ett sådant bestånd avsatts som biotopskydd (4 ha). I de västra delarna och kring Skarnhålorna finns en del myrmark och fukthedsmark. Här noteras t.ex. klockgentiana. Närmare Ekliden finns också inslag av alsumpskog och blandsumpskog kring bäcken från Gravlången.

 

Ett förhållandevis stort antal intressanta och i vissa fall rödlistade arter har noterats. Det gäller t.ex. bivråk, fiskgjuse, duvhök, ormvråk, mindre hackspett, spillkråka, stjärtmes samt tjäder och orre.

 

Bland skogsorkidéerna kan knäroten framhållas. Den finns på flera platser och överlever bara på ställen med äldre skog. I flera sjöar finns gotlandsag, ett mycket avvikande inslag på västkusten. Förekomsterna av skavfräken och blåsippa antyder kalkpåverkan från berggrund eller jordarter.

 

I Råttån finns  bestånd av flodpärlmussla samt öring. Trots måttliga inventeringsinsatser har ett tiotal nationellt rödlistade mossor, lavar och svampar noterats, t.ex. grynig lundlav, mjölig knopplav, stor knopplav, mussellav, blåtryffel, brödtaggsvamp. Ett tjugotal arter kan betraktas som regionalt rödlistade. Samma siffra gäller för antalet signalarter. Därtill kommer ett antal i regionen sällsynta eller mindre allmänna arter.

Utökat västerut med Iglekärrs gammelskog 2016. Areal tillsammans 206 ha.

 

 Skarnhålan, -Risvedens kanske artrikaste gammelskog med arter som blåtryffel, blylav, pulverädellav, veckticka, brödtaggsvamp, knärot m.fl.  Tillsammans med området syd Gravlången och ett biotopskydd i öster en enastående rik och orörd naturskog med mycket höga naturvärden. Klassat som skog med unika naturvärden. En ung tallskog tränger in mellan dessa tre delar. Tjäderlek där. Areal ca 40 ha.

Insamling av medel genom Naturarvet är nu klar (2020-06)!

Området skyddat!

 

Ekliden, Iglekärr, Solliden, Skarnhålan

Lövnaturskog

Lövnaturskog

Grantjärn

Gammal ekskog med anor från 1790-talet

Gravlången

Myrmarker

Öster och norr om tjärnen Gravlången, och sammanhängande med reservatet Ekliden, ligger Skarnhålan, samt ett biotopskyddat område, Här finns en gammal och orörd naturskog med höga naturvärden. Terrängen är kuperad och i branterna beväxta med mest lövskog och tall. Ovan dessa övervägande barrskog med gran och tall och är klassat som nyckelbiotop. 

Fynd av mossa 2015: Cynodontium jenneri, storklipptuss.

En magisk skog!

Karta över Risvedens södra delar